Skoči na glavno vsebino

Beremo skupaj

BEREMO SKUPAJ – NMSB 2022

8. 9. – 9. 10. 2022

Skupaj odkrivamo ljudske modrosti

Naša šola tudi letos sodeluje v projektu Beremo skupaj, ki poteka v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja 2022. Rdeča nit NMSB 2022 je misel irskega pisatelja in politika Richarda Steela (1672–1729), ki poudarja povezanost med umom in telesom, med gibanjem, športom in duševnim razvojem: »Branje je za duha to, kar je telovadba za telo.«

Tudi mi smo želeli slediti izhodiščni misli, zato smo načrtovali skupno branje učencev in stanovalcev v naravi, v čudoviti okolici doma, ob ribniku na robu gozda. Žal nam je slabo vreme prekrižalo načrte, zato je bilo srečanje v skupnih prostorih doma. Kljub vsemu smo branje in gibanje povezali. Učenci smo se sprehodili do doma, starejši pa so opravili svojo telovadbo.

Prvo srečanje skupnega branja smo izpeljali v četrtek, 15. 9. 2022. Mlade bralke Tjaša Kovše, Neja Šlamberger, Lana Šimenko, Špela Winkler, Ana Gril in Marinela Stefanović, voditelj programa Matic Bec, harmonikar Blaž Erhatič in fotograf Jan Vičar smo z našo mentorico Sabino Lenart obiskali Dom starejših občanov » Pri gozdu«. Prebirali smo slovenske ljudske pravljice in skoznje spoznavali lepoto, kreposti in modrosti slovenskega ljudskega izročila. Program je tekel v sproščenem in prijetnem vzdušju. Poskrbeli smo tudi za glasbeno spremljavo. Med branjem je Blaž zaigral na harmoniko. Z veseljem smo zapeli z njim, saj je druženje obogatil s slovenskimi vižami, ki jih vsi poznamo. Nasmejanih obrazov in s hvaležnostjo v očeh smo se po uri in pol poslovili od naših gostiteljev. Obljubili smo si, da se kmalu spet srečamo.

Druženja, kot je bilo včerajšnje, ne služijo le branju in spoznavanju literarnega ustvarjanja, temveč napolnijo naša srca z ljubeznijo, radostjo, sočutjem in razumevanjem drug drugega. Vsekakor bomo z njimi nadaljevali in tako utrjevali vezi med generacijami.

Pripravile in zapisale: Špela Winkler, Lana Šimenko, Ana Gril in Marinela Stefanović z mentorico Sabino Lenart

Fotografije: Jan Vičar

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost